Energy

Kalmoes

De calamusplant bevat psychoactieve bestanddelen die kunnen worden gebruikt als nicotine vervanger. Wanneer de plant gekauwd wordt, dan laat het een een combinatie van chemicaliën vrij die zowel een stimulerend als een opwekkend effect veroorzaken.

De naam van de plant komt van het Griekse woord ‘calamos’, wat zich vertaalt naar ‘een riet’. De geur van deze plant is zeer aangenaam en om die reden werd de plant veelal gebruikt in en rondom kerken.

Calamuspoeder wordt voor verschillende gezondheidsvoordelen gebruikt. De kruiden werken namelijk enorm kalmerend. Ook worden de kruiden gebruikt bij de behandeling van problemen met het maagdarmkanaal en de spijsvertering. Denk hierbij aan darmklachten, maagontstekingen of andere maagklachten.

De calamus wordt daarnaast ook gebruikt met het verhelpen van symptonen van verkoudheid en griep. Vanwege zijn stimulerende effecten wordt calamus ook veel gebruikt om het algemene welzijn van een persoon te vergroten.

Calamus biedt ook verlichting bij chronische rugpijn en het verlicht ook mentale stress en angst. Een calamusbad kan de geest goed kalmeren en negatieve gevoelens verminderen. Samen met lavendel helpt het enorm goed bij slapeloosheid.

Gebruik

Voor een helder en opgewekt gevoel: een theelepel poeder oplossen in een glas heet water. Drinken op de nuchtere maag.

Voor een stimulerend effect: 20 gram van de wortel een laten weken, daarna eventjes meekoken in een halve liter water. Zeef het en drink er enkele koppen van.

Voor een bewustzijnsverruimend effect: de dosering verhogen.

Interesse in Calamus? Klik hier!