Kruiden

Wat is Wormwood?

Wormwood, ook wel bekend als Alsem, is een bitter smakende, stengelachtige plant met grijsgroene blaadjes en gele bloemetjes. Het kruid heeft een psychoactieve werking, maar staat ook bekend als gezondheidsproduct.

In 1792 werd absint, gemaakt van onder andere alsem, uitgevonden door een Franse dokter. Het was bedoeld als geneesmiddel, maar werd een volksdrank. Veel kunstenaars hebben zich in hun werk laten beïnvloeden door absint.

In 1915 werd de productie van absint in een aantal Europese landen verboden, want men verdacht het drankje ervan mensen tot waanzin te drijven. Zelfs bij het drinken in grote hoeveelheden, wat niet aan te raden is, kan men enkel rekenen op een stevige dronkenschap. Vooral het hoge alcoholpercentage kan schadelijk zijn.

Effecten

Alsem is een psychische stimulant. Het effect van is alsem licht verdovend en het geeft men een geruststellend gevoel. Wanneer je alsem in combinatie met alcohol of in grote hoeveelheden gebruikt, kunnen er ook hallucinaties optreden.
Alsem is geschikt om thee van te zetten, deze thee heeft een gunstige invloed tijdens herstel na ziekte. Ook verhoogt alsem in kleine doses de eetlust.

Gebruik

Het meestvoorkomende wat gebruikers doen is thee zetten van alsem. Eén theelepel kruid in een kop water later trekken (geen kokend water). De thee heeft echter een zeer bittere smaak, hier is weinig aan te doen. Je kunt eventueel een beetje pepermuntblad in de thee doen.

Interesse in Wormwood? Klik hier!