Energy

Yerba Maté

Wat is Yerba Maté?

Yerba Maté is een thee-achtige drank die vooral in Zuid-Amerika gedronken wordt. De drank is typisch voor het zuiden van Brazilië en omringende landen. ‘Yerba‘ staat voor kruidenblaadjes en ‘Maté‘ in de beker waaruit men Yerba, overgoten met heet water, drinkt. Men drinkt Yerba door middel van een rietje, genaamd ‘Bombilla‘ en de beker wordt een ‘Kalebas‘ genoemd.

Yerba Maté wordt gebrouwen uit de blaadjes en knoppen van de boom ‘Ilex paraguarensis‘.

Het drinken van Yerba Maté

Yerba Maté heeft zijn naam te danken aan de traditionele beker waaruit de Yerba wordt gedronken. Deze drinkkop was vroeger een mooi versierde, gedroogde kalebas, maar ze worden tegenwoordig van alle mogelijke materialen gemaakt. In Zuid-Amerika wordt het nog steeds uit de speciale maté kop gedronken, waarbij men de thee opzuigt door een metalen rietje, de bombilla.

Het drinken van Yerba Maté is in Zuid-Amerika net zo’n gewoonte als het gebruik van koffie en thee in de rest van de wereld. In tegenstelling tot koffie of thee is Yerba Maté ook voedzaam en zit het vol vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Bij koud weer wordt de drank warm geserveerd, maar met warm weer wordt Yerba Maté vaak koud gedronken.

De gebruiken bij het drinken van Yerba Maté

De man of vrouw des huizes zal de kalebas met Yerba Maté vullen en vervolgens met de bombilla een gat in het midden maken waar het water in wordt gegoten. Het water mag niet koken, maar moet wel verwarmd zijn. Vervolgens laat men de Yerba Maté even tot rust komen zodat alles goed gemengd is, en wordt het drankje door de bombilla opgedronken door de heer of vrouw des huizes. Vervolgens vult de heer of vrouw des huizes de kalebas opnieuw met water (hetzelfde kruid gebruikend) en laat de visite drinken, die op haar beurt de kalebas weer vult zodra de Yerba Maté op is.

Hoewel dit proces een sociale hiërarchie impliceert, staat het gezamenlijk drinken van Yerba Maté voor vriendschap en gemoedelijkheid tussen degene die de thee drinken. Sommige mensen vinden dat het drinken uit eenzelfde bombilla onhygiënisch is, maar juist dit feit maakt het delen van Yerba Maté een intense gebeurtenis. Je deelt met degenen met wie je je ziel zou willen delen.

Effecten van Yerba Maté

Dit stimulerende kruid heeft het unieke vermogen om de geest wakker te maken zonder de nervositeit en kriebels die bij koffie horen. De inheemse Guarani bereiden de thee vandaag de dag nog steeds voor gezondheidsbevorderende doeleinden. Ze gebruiken het om het immuunsysteem te versterken, het bloed te zuiveren en ontgiften, het zenuwstelsel te versterken, veroudering tegen te gaan, vermoeidheid te bestrijden, de geest een oppepper te geven, de eetlust onder controle te houden, hulp bij afvallen en tegen verzwakking, stress en slapeloosheid.

Interesse in Yerba Maté? Klik dan hier!