Niet gecategoriseerd

Wat is Palo Santo?

Bursera graveolens, in het Spaans bekend als Palo Santo (‘heilig hout’), is een wilde boom afkomstig uit delen van Zuid-Amerika. Palo Santo wordt tijdens ceremonies verbrand door sjamanen en medicijnmensen vanwege zijn energetisch reinigende en helende eigenschappen die vergelijkbaar zijn met salie. Het is door velen gepopulariseerd en gekoesterd vanwege zijn hemelse aanwezigheid in Ayahuasca-kringen.

Palo santo zorgt voor een aangename, fris ruikende rook met hints van munt en citrus die goed werken om muggen en andere vliegende insecten weg te houden. Het geeft een opbeurende geur die je trilling verhoogt ter voorbereiding op meditatie en zorgt voor een diepere verbinding met de Bron. Er wordt ook gezegd dat Palo Santo de creativiteit verbetert en geluk brengt aan degenen die openstaan ​​voor zijn magie.

Een klein stukje geschiedenis

Palo santo betekent dus ‘heilig hout’. In verschillende culturen wordt het hout van deze boom al eeuwenlang op traditionele manier gebruikt bij ceremonies, rituelen en religieuze activiteiten. Inheemse Zuid-Amerikaanse volkeren behandelen het hout daarom ook met veel respect en eerbied en kennen het vele geneeskrachtige werkingen toe.

Sjamanen gebruiken Palo santo hout bij veel genezings – en zuiveringsrituelen. Ayahuasca is misschien wel het bekendste ritueel, waarbij een thee wordt gemaakt van planten uit de tropische wouden van het Zuid-Amerikaanse continent. Ze zorgen voor een spirituele zuivering van lichaam, geest en ziel. Wanneer Palo santo wordt verbrand, wordt er een zoete, warme geur verspreid. Welke de trilling van de lucht versterkt en zou zorgen voor een diepere connectie, leidend tot een diepe, meditatieve toestand.

De Inca’s, Maya’s en andere inheemse volkeren gebruikten Palo santo om slechte geesten te verdrijven en geluk, gezondheid en voorspoed aan te trekken. Een oud Ecuadoraans gezegde luidt; Palo santo voor het reinigen van je huis en het aantrekken van geluk”.

Bursera graveolens

Palo santo is afkomstig van de Bursera graveolens, een boom uit de Boswellia-familie. Ook mirre, frankinscence en copal, bekende en sterk geurende harsen, behoren tot deze Boswellia-familie. Deze harsen worden verwerkt tot wierook of voor andere doeleinden. In tegenstelling tot deze harsen, wordt bij Palo santo niet de hars, maar het hout zelf gebruikt.

De boom groeit van nature in de kustregio en in de bergen. Welke uitstrekken van Mexico tot Peru en Venezuela. Ook op de Galapagoseilanden, Costa Rica, Guatemala, Colombia en Ecuador kun je deze prachtige boom in de natuur tegenkomen.

Het verzamelen van Palo santo staat onder streng toezicht. Net als eeuwen geleden worden alleen omgevallen bomen en afgebroken takken verzameld. Het hout moet daarna nog 4 tot 10 jaar rijpen voor de kenmerkende geur vrijkomt. Voor elke kilo aan Palo santo dat verkocht wordt, wordt een nieuwe boom gepland.

Palo santo is traditioneel ook gebruikt bij fysieke klachten zoals:

Verkoudheid, griep, stress, astma, hoofdpijn, angsten, depressies, ontstekingen, buikpijn en reuma.

Interesse in Palo santo? Klik hier!