Energy

Panax Ginseng

Panax ginseng is een plant waarvan de wortel ook wel Chinese/Koreaanse ginseng wordt genoemd. Ginseng komt voor in het wild en de Koreanen gebruikten het al vroeg als medicijn. In China is de geneeskrachtige werking van ginseng voor het eerst gedocumenteerd in het boek van Shennong over wortels en kruiden. Dit is een klassiek werk over verschillende planten de werking ervan.

In de 18e eeuw werd de effectiviteit van ginseng ook erkend in het Westen. Er werden toen enorm veel onderzoeken uitgevoerd op het gebied van de plantkunde en therapeutische toepassingen ervan.

Het telen van ginseng

De teelt vraagt veel vakkennis en geduld. Ginseng wordt op een humusrijke grond in de schaduw geteeld. De ginseng die in het wild groeit, komt ook alleen in de schaduw in de bossen voor.

De ginseng moet minimaal 3 jaar groeien. Daarna kan eventueel de wortel geoogst worden. Wat wel geldt bij ginseng, is dat hoe ouder de plant des te beter de kwaliteit van de wortel. Voor wortels afkomstig van planten, die ouder dan 10 jaar zijn, worden enorm hoge prijzen betaald.

De voordelen van ginseng

Het nuttigen van ginseng brengt een hele hoop voordelen voor het lichaam met zich mee. Die voordelen zullen ervoor zorgen dat je gezonder voor de dag kunt komen. De belangrijkste voordelen vind je hieronder ;

Het bestrijdt vervelende infecties

Uit onderzoek blijkt dat ginseng de potentie kan hebben om de rol van “adaptogeen” te spelen (= “Adaptogenen of adaptogene stoffen, verbindingen of kruiden verwijzen naar het farmacologische concept waarbij toediening resulteert in stabilisatie van fysiologische processen en de bevordering van homeostase, bijvoorbeeld verminderde cellulaire gevoeligheid voor stress”). Ginseng verlengt het leven door Pseudomonas aeruginosa (= een aerobe gramnegatieve staafvormige bacterie die berucht is bij de wondinfectie van brandwonden) en virale infecties te bestrijden.

Onderzoek heeft voortdurend de beschermende rol van ginseng tegen kankerbestrijdingsmiddelen en -behandelingen ondersteund, en het vermogen om de bijwerkingen van chemotherapie tegen te gaan. Daarnaast kan ginseng gebruikt worden om misbruik en afhankelijkheid van psychostimulantia en opioïden te voorkomen.

Het verlaagt cholesterol en de bloedsuiker

In de westerse kruidengeneeskunde zijn onderzoeken gedaan om te ontdekken of de regulerende effecten van Panax ginseng op het immuunsysteem werken tegen verkoudheid, griep en bepaalde vormen van kanker. Klinische studies hebben aangetoond dat ginseng het cholesterol- en suikergehalte in het bloed vermindert. Daarom kan het helpen bij de behandeling van hoge cholesterol en diabetes type 2.

Andere mogelijke toepassingen van ginseng zijn echter niet kenbaar. In afzonderlijke studies op mensen en dieren heeft ginseng gezorgd voor een ontspannend effect voor de spieren. Daarnaast kan het gebruik van ginseng zorgen voor een vermindering van de symptomen van astma en andere aandoeningen aan de longen.

Het vertraagt de veroudering

Koreaanse rode ginseng (Aziatische ginseng die in Korea wordt gekweekt en vervolgens wordt gestoomd en gedroogd) bestaat uit anti-verouderingsstoffen zoals antioxidanten en insuline-achtige stoffen die in geen enkele andere ginseng verkrijgbaar zijn. Ginseng helpt bij de doorbloeding van de interne organen. Doordat de haarvaten hierdoor gaan opzetten, zal het lichaam beter gaan presteren en zal de gezondheid van de organen verbeteren.

Het beschermt tegen kanker

Dit kruid bestaat uit anti-tumor eigenschappen en biedt bescherming tegen sommige soorten kanker zoals; maag-, eierstok-, alvleesklier-, lever- en longkanker. Rokers die ginseng gebruiken hebben een lager risico op de gebruikelijke kankers die in verband worden gebracht met roken dan rokers die het niet gebruiken.

Ginseng biedt ook betere resultaten voor patiënten met borstkanker, zoals een betere levenskwaliteit en betere overlevingskansen. Het kruid biedt kankerpatiënten meer energie en stimuleert de eetlust.

Het zorgt voor meer kracht, uithoudingsvermogen en energie

Een van de grootste voordelen van ginseng voor de gezondheid is dat het energie-niveau wordt verhoogt. Ginseng wordt al vele jaren gebruikt om het uithoudingsvermogen en de kracht in het lichaam te verbeteren. Koreaanse ginseng is erg gunstig voor gezonde personen die van plan zijn om hun fysieke prestaties te verbeteren, maar just ook voor mensen die te maken hebben met vermoeidheid als gevolg van een ziekte. De stimulansen in mentale energie die ginseng biedt, zorgen juist niet voor meer stress, in tegenstelling tot bijvoorbeeld koffie. Het kruid is daarnaast ook nuttig voor het behandelen van onverklaarbare chronische vermoeidheid.

Het verlaagt het stressniveau 

Ginseng wordt ook veel gebruikt om het zenuwstelsel te ontspannen en te stimuleren. Het kruid bevordert de capillaire circulatie in de hersenen en vermindert daardoor stress-effecten. Hoewel er verschillende soorten ginseng in de wereld zijn, is het de Koreaanse/Chinese ginseng die zorgt voor de beste resultaten.

Het stimuleert het herinnerings-, concentratie- en reactievermogen.

Ginseng dient als hersenbeschermer en -booster. Ginseng kan jouw mentale prestaties en concentratievermogen enorm verbeteren. Omdat het een antioxidant is, beschermt het kruid kwetsbare hersencellen tegen schade door vrije radicalen. Bovendien voorkomt het geheugenverlies en beschermt het tegen mentale achteruitgang door ouderdom. Het gebruik van ginseng voor 12 weken kan de mentale prestaties van patiënten met Alzheimer verbeteren. Koreaanse ginseng stimuleert ook het geheugen bij patiënten met een beroerte.

Wanneer Ginkgo biloba en ginseng worden gecombineerd in een hersensupplement, ontstaat er een synergetisch effect. Dat zorgt ervoor dat het kortetermijngeheugen wordt verbeterd en de ADHD-symptomen tot een minimum worden beperkt.

Het zorgt voor een betere stemming

De voordelen van ginseng die vaak door de deelnemers aan de studie worden gemeld zijn: meer energie, een betere stemming, een verbeterde nachtrust, een beter seksleven en een algemeen vrolijk gevoel. Ginseng kan dan ook gebruikt worden voor de behandeling van depressie en angst.

Bijwerkingen

Problemen met slapen is eigenlijk de meest voorkomende bijwerking. Minder vaak voorkomende effecten zijn hoofdpijn, stress, maagklachten, menstruatieproblemen, borstpijn en duizeligheid. Een verhoging of verlaging van de bloeddruk kan ook voorkomen.

Interesse in Panax Ginseng? Klik hier!