Niet gecategoriseerd

Waarom wierook gebruiken?

Interessanter dan je zult denken

Het gebruik van wierook is natuurlijk niet alleen bedoeld voor religieuze en spirituele doeleinden. Je kunt het eigenlijk altijd wel gebruiken! Bijvoorbeeld gewoon thuis, buiten of om vieze geuren te verdoezelen. Je zult het waarschijnlijk niet denken, maar het branden van wierook verbetert allerlei verschillende activiteiten.

Ons reukzintuig is direct verbonden met onze hersenen. Een bepaalde geur doet ons vaak denken aan een herinnering, een persoon of een plaats. Het opent de verbeelding van een persoon. Zelfs als je wierook niet spiritueel gebruikt, is de geur ervan nog steeds heel erg lekker en fijn.

Wat is wierook eigenlijk?

Wierook is de meest herkenbare vorm van communicatie via geur ter wereld. De naam komt uit het Latijnse incendere (incense), wat “branden” betekent. Wierook geeft een geurige rook af die de zintuigen direct activeert en de stemming verandert van de personen die het ruiken. Er wordt vandaag de dag nog steeds gedacht dat het branden van wierook een zeer krachtige lichamelijke, psychologische en spirituele betekenis heeft.

Wierook wordt onder andere gebruikt voor geur, aromatherapie, ontspanning, ceremonie, verdoving, zuiveren, gebed, meditatie, insecten-werend middel en zelfs als tijdsindicatie.

Ontspanning

Iedereen heeft profijt van een goede nachtrust of momenten van ontspanning. De moderne technologie probeert dit te verstoren. Toch kun je de controle terugkrijgen met wierook. Met wierook kun je je concentreren op het vertragen van je ademhaling en tegelijkertijd je hartslag.

Meditatie

Bij meditatie draait het om het leegmaken van de geest, terwijl je focust op een kalmerend element. In een meditatieve toestand, verscherp je de zintuigen, waardoor je de meest subtiele veranderingen oppikt. Als je jouw meditatie naar een nieuw spiritueel niveau wilt tillen, probeer dan eens de Nagchampa geuren te branden.

De Nagchampa geuren zijn afkomstig uit India, waar het branden van wierook ontstaan is. Deze geuren zuiveren de ruimte om je heen. De geur van deze soort wierook is prettig en ideaal om op te focussen tijdens meditatie. 

Creativiteit

Het is niet vreemd dat een geur die een aroma van iets nabootst, levendige beelden bij je kan opwekken. Een geur kan je verbeelding aanwakkeren en kan zo een idee of opvatting vormen. Als je geuren op deze manier bekijkt, is het logisch om wierook te branden om de creativiteit op te wekken. Als je dagelijks naar dezelfde plekken reist, of thuis werkt en naar dezelfde vier muren staart, kan het lastig zijn om de benodigde inspiratie te vinden. Dankzij een geur ervaart de geest iets wat niet direct voor ons staat. Hierdoor ontketenen we ons uit de dagelijkse sleur. Deze sensatie moedigt inspiratie en creativiteit aan. Palo Santo, een boom die van nature in Zuid-Amerika groeit, is de perfecte kandidaat. De wierook wordt gebruikt tijdens Ayahuasca ceremonies en wordt zeer gewaardeerd vanwege de stimulerende eigenschappen.

Seks

Geur is de kern van paringsrituelen en de aantrekkingskracht van potentiële partners. Dit is al zo sinds onze prehistorische voorouders door het land zwierven. De geur van iemand verhoogt de spanning, wekt prettige gedachten op en helpt om in de stemming te komen. Wierook is geweldig om de geest te zuiveren.

Zuiveren van ruimtes

Er gaat niets boven een zuivering van je woonruimte. De sensatie is onbeschrijfelijk. Het gevoel van prestatie in combinatie met de hernieuwde atmosfeer is verfrissend. Tenzij je natuurlijk het belangrijkste aspect mist: de geur in je ruimte.

We weten hoe krachtig onze reukzin is als het gaat om het ophalen van herinneringen of plaatsen die we hebben bezocht. Om de fysieke nieuwe inrichting te voltooien, moet je ook het spirituele opnieuw instellen. Indianen gebruiken White Sage om een ruimte te zegenen en te reinigen.

Positiviteit

Een simpele, effectieve en rustgevende manier om je positiviteit te herwinnen, is het branden van wierook. Maar niet elke wierook is geschikt. Om de meeste voordelen te behalen, kies je voor Nagchampa. Deze bevat namelijk sandelhout. Dit hout heeft een heilige status in India omdat het zegent en geneest. Zodra je hebt besloten welk gebied je wilt zegenen, ga je zitten en adem je de opwekkende geuren van Nagchampa in.