Energy

Ginkgo Biloba, de Japanse notenboom

Ginkgo Biloba, ook wel de Japanse notenboom genoemd, is een boom uit de familie Ginkgoaceae. De soort is afkomstig uit China. De plant wordt gezien als levend fossiel, omdat deze boom als enige is overgebleven van het geslacht Ginkgo en zelfs als enige is overgebleven van de hele Ginkgoaceae familie. Deze boom is waarschijnlijk de oudste plantensoort dat nog in leven is, over de hele wereld.

De Japanse notenboom groeit niet regelmatig en in een kegelvorm. De boom wordt circa 40 meter hoog. In Nederland en België worden kweekvormen gebruikt die minder hoog worden. In China en Japan wordt de Japanse notenboom al eeuwenlang aangeplant als tempelboom.

De Japanse notenboom is tweehuizig, dit betekent dat er zowel mannelijke en vrouwelijke planten van deze soort bestaan. Het verschil tussen de geslachten is alleen te zien tijdens de voortplantingsperiode. De mannelijke bomen dragen namelijk kegels en de vrouwelijke bomen dragen zaden die eruitzien als vruchten. Deze zaden verspreiden een onaangename geur, en daarom worden er wereldwijd meer mannelijke dan vrouwelijke bomen geplant.

De naam van deze boom is geen goede naam, aangezien “Japanse Notenboom” nogal misleidend is. De boom is oorspronkelijk afkomstig uit China; en de boom plant zich voort met zaden en dus geen noten.

Kenmerken van de Japanse notenboom

Er lopen twee nerven door de bladsteel, waardoor de bladeren van de Ginkgo een waaier vorm hebben. Door de twee nerven in het blad, heeft de linkerhelft van het blad een vaatstelsel dat niet verbonden is met de rechterhelft van het blad. Midden in de bovenrand zit vaak een inkeping die het blad tweelobbig maakt, waarnaar de naam biloba verwijst. Voordat de bladeren van de boom vallen in de herfst, verkleurt het blad naar een gele kleur.

De vruchten van de Japanse notenboom zijn botanisch gezien de zaden, maar doordat de huid van de zaden vlezig is, lijken het vruchten. De zaden hebben de vorm van een abrikoos met een zilveren gloed. Daar komt ook de naam Ginkgo vandaan, wat ‘zilveren abrikoos’ betekent. Als de vrouwelijke zaden in het najaar op de grond vallen, beginnen de zaden te rotten en valt de huid er af, waardoor er boterzuur vrijkomt. De geur hiervan is erg onaangenaam.

Effecten

In China worden al duizenden jaren de zaden van de Japanse notenboom gebruikt bij ademhalingsproblemen, blaas- en nierproblemen, spijsverteringsproblemen, gehoorproblemen en andere kwalen. De bladeren worden onder andere gebruikt om de bloedcirculatie te verbeteren. Door de verbeterde bloedsomloop neemt ook het glucose- en zuurstofgehalte toe, waardoor het kruid een positieve werking zou hebben bij geheugenverlies, duizeligheid en hoofdpijn.

Gebruik

Giet een kop kokendheet water over 1 tot 2 theelepels bladeren en laat dit 15 minuten trekken. Zeef de thee en voeg naar smaak honing of suiker toe. Drink 2 tot 3 keer per dag een kopje Ginkgo thee.

Interesse in Ginkgo? Klik hier!