Niet gecategoriseerd

Wat is Tryptofaan en waar is het goed voor?

Wat is Tryptofaan?

Tryptofaan is een belangrijk aminozuur. Dit aminozuur wordt niet door het lichaam zelf geproduceerd, dus we zouden het uit bepaald voedsel moeten halen. Tryptofaan is een voorloper op serotonine, een neurotransmitter (een boodschapperstof in de hersenen). Serotonine noemen we ook wel het “gelukshormoon“, omdat het bijdraagt aan het welzijn en geluk. Wanneer je Tryptofaan binnenkrijgt, is het bevordelijk voor het serotonine-niveau.

Hoe werkt het?

Serotonine is op zichzelf niet als supplement te verkrijgen. Dit wordt door je lichaam aangemaakt. Tryptofaan is echter een van de belangrijkste aminozuren die het lichaam voorziet van de bouwstenen om serotonine aan te maken. Serotonine speelt een belangrijke rol in ons lichaam. Het brengt de stemming, het geheugen, de slaap en het eetgedrag in orde.

Tryptofaan levert onze hersenen dus de basis om serotonine aan te maken. Het lichaam gebruikt het echter ook om melatonine te maken. Dit is een hormoon dat onze slaap- en waakcyclus regelt. Ook is melatonine een belangrijke voorloper op niacine, een B-vitamine en onmisbare voedingsstof. Ons lichaam gebruikt deze stof om voedsel om te zetten in energie. 

De voordelen

Hieronder enkele, maar lang niet alle voordelen van tryptofaan.

Bevordert een natuurlijke en gezonde slaap

Verbetering van de stemming

Stimuleert de leersnelheid

Verbetert trainingsprestaties

Helpt de eetlust te verminderen

Een aantal producten rijk aan Tryptofaan

Zoals hierboven beschreven, biedt tryptofaan enorm veel voordelen. Ons lichaam produceert het niet zelf, dus moeten we het uit onze voeding halen. Je vindt het in veel producten, zoals vlees, groenten, fruit en granen.

Vlees is rijk aan tryptofaan. Dit geldt vooral voor kip, kalkoen en bepaalde wildsoorten, zoals konijn. Je vindt het ook in vis, met name in kabeljauw en zalm. Ook groenten en aardappelen zijn rijk aan tryptofaan. Een aantal voorbeelden van groenten zijn rode bieten, spinazie, zeewier en kelp. Daarnaast zit tryptofaan ook in vruchten, zoals bananen, mango’s en dadels. Eieren, melk en kaas, evenals granen, zoals tarwe, rijst, bonen, haver, sojabonen, linzen, pompoenpitten en kikkererwten, zijn ook zeer goede bronnen van tryptofaan.

Interesse in Tryptofaan? Klik dan hier!