Kruiden

Wat is Skullcap?

Glidkruid is een plant die veel gebruiksmogelijkheden heeft. De plant is bekend onder de naam skullcap, wat afstamt van het Latijnse woord “scutella”. Dit betekent “kleine schotel”, verwijzend naar de kleine bloemen die eruitzien als helmpjes met het vizier omhoog.

 

Skullcap is een inheemse plant in Noord-Amerika, maar variaties van de plant zijn ook in Europa en Azië te vinden. Verschillende delen van de plant, waaronder de wortels en bladeren, gebruiken mensen al eeuwenlang in de traditionele Chinese en Indiaanse geneeskunst. De plant heeft een ontspannend effect en een positieve invloed op de stemming. Daarbij kan ze een milde “high” geven. Skullcap wordt tegenwoordig veel gebruikt als natuurlijk middel om angstgevoelens te verminderen en tot rust te komen. Ook is het een populair plantaardig medicijn om stress te verminderen en slapeloosheid te behandelen. 

Door de tijd heeft skullcap allerlei toepassingsmogelijkheden gezien. Enkelen hiervan zijn: 

  • Het behandelen van allergieën zoals hooikoorts, astma, eczeem en netelroos. Binnen de fytotherapie wordt skullcap nog steeds voor deze doeleinden gebruikt.
  • Echter werd skullcap ook gebruikt als medicijn voor problemen met de bloedvaten en haarvaten. In de volksgeneeskunde wordt skullcap gebruikt voor de behandeling van onder andere aderverkalking. 
  • skullcap werkt als een natuurlijke pijnbestrijder. Enkele toepassingen zijn het behandelen van hoofdpijn, krampen en pijn bij de menstruatie. 
  • Ook spijsverteringsproblemen, waaronder diarree, worden al eeuwenlang behandelt met skullcap.
  • Hoesten met veel slijm wordt ook behandelt met een tinctuur of thee van skullcap. Skullcap heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende werking. Het remt bepaalde processen in het lichaam die ontstekingen en daarmee ziekten in de hand werken. Eén van deze processen heet cyclo-oxygenase. Dit proces veroorzaakt uiteindelijk griep en koorts. De ontstekingsremmende werking is bevorderlijk voor het hele lichaam.
  • Ook in de hersenen zorgen de actieve bestanddelen voor een ontstekingsremmende werking. Hiervoor verantwoordelijk zijn de stoffen wogonine en oroxyline A. Op die manier wordt er aan skullcap een beschermende werking voor de hersencellen toegeschreven. Op die manier kan skullcap interessant zijn als hulpmiddel bij bepaalde ziekten, waaronder Alzheimer’s, de ziekte van Parkinson. 
  • Ook kan skullcap leerprocessen ondersteunen en is het nuttig voor mensen die last hebben van vergeetachtigheid.

Hoe te gebruiken?

Skullcap thee

Een effectieve en gemakkelijke manier om skullcap te gebruiken is door er thee van te zetten. De smaak is aangenaam en aromatisch. Eventueel kan de thee gecombineerd worden met andere kruiden, zoals valeriaan, CBD en cannabis. Andere combinaties kunnen zijn: citroenmelisse, salie, hop, tijm.

Gebruik een vaporizer

Ook is het mogelijk de pijnstillende en ontspannende werking van skullcap te ervaren door het kruid te verdampen met een vaporizer. Op die manier kan het effect weer wat verschillen van thee. Zeker wanneer je op zoek bent naar een natuurlijke pijnstiller, kan het gebruik van een vaporizer zeer waardevol zijn!

Interesse in Skullcap? Klik hier!