Capsules

Wat is Kratom?

Kratom is de meer bekende naam voor de Mitragyna speciosa Korthals, een tropische plant die voorkomt in de regenwouden van Zuidoost-Azië, voornamelijk in de zuidelijke delen van Thailand, noordelijk Maleisisch schiereiland en Borneo. De plant werd voor het eerst ontdekt door de Nederlandse botanicus ‘Korthals’. Kratom behoort tot dezelfde planten familie als coffea (koffieplant), namelijk de sterbladigenfamilie. De lokale bevolking kauwen, roken of voegen het aan hun eten en drinken. In het Westen worden de bladeren vaak verwerkt tot poeder, en worden er capsules mee gevuld. Ook worden er vloeibare extracten van de Kratom bladeren gemaakt.

Alkaloïden zijn de werkzame stoffen in Kratom. Het bevat meer dan 40 verschillende alkaloïden. Deze werkzame stoffen komen voornamelijk voor in planten, en ze hebben een effect op het menselijk zenuwstelsel. Elke alkaloïde heeft een bijzondere eigenschap, wat weer een unieke interactie op het menselijk lichaam heeft.

Kratom Soorten

Kratom soorten worden over het algemeen onderverdeeld in drie verschillende kleuren. Red Vein, White Vein of Green Vein. Deze onderverdeling is afhankelijk van de kleur van de steel en nerven van het blad. Als je goed naar een kratomblad kijkt, zul je zien dat de steel en nerven een bepaalde kleur hebben. Dit verschil is niet altijd duidelijk te zien en veel hangt ook af van de locatie, leeftijd en omstandigheden waarin de kratom boom zich bevindt. Bij het vermalen van kratom bladeren worden over het algemeen de steel en nerven verwijderd.

Red Vein Kratom zijn bladeren met rood gekleurde steel en nerven. Rode Kratom is veruit de meest verkochte en meest beschikbare kratom soort op de markt. De red vein kratom plant groeit rijkelijk in Zuidoost-Azië en is net iets beter te cultiveren dan andere Mitragyna Speciosa stammen. Enkele onderzoeken beweren dat de stoffen die leiden tot de rode kleur van de nerven er ook voor zorgen dat de plant minder gevoelig is voor externe factoren.

Red vein bladeren zijn zeer geschikt voor beginners. Binnen de red veins, zijn er nogal wat verschillen in eigenschappen. Sommige kratom strains zoals de Red Thai Premium of Borneo Red hebben een verdovend effect terwijl andere zoals de Red Sumatra een uitgelaten gemoedstoestand kunnen produceren. Het is ook hier weer belangrijk net als bij de overige kratom soorten dat effecten afhankelijk zijn van de dosering. Kratom kan in kleine doses een stimulerende werking hebben, en in grote doses heeft het een kalmerende/verdovende werking. Over het algemeen worden de rode Kratom soorten gebruikt om kalmte en rust te ervaren.

White Vein Kratom staat bekend als stimulerend en draagt ook bij aan een positieve stemming. De kwaliteit per kratom soort verschilt natuurlijk en is afhankelijk van een aantal factoren zoals, de kwaliteit van het product, je levensstijl en het tolerantie niveau van het individu. White Vein Kratom is erg geliefd vanwege zijn energieboost. Deze kratom is dus perfect bij gebrek aan focus en energie. Witte kratom kan ook erg effectief zijn tegen depressie gerelateerde klachten. Een populaire soort is de White Sumatra.

Green Vein Kratom zit een beetje in het midden van de rode en witte kratom stammen. De Green Vein soorten zijn wat subtieler dan de rode of witte Kratom soorten. Green vein kratom wordt daarom ook vaak gemixt met rode of witte kratom om een meer afgeronde aroma te krijgen. Dit heeft dan ook een verfijnde werking. Op een juiste manier gemengd voorkomt het overmatige verdoving van de red veins en voorkomt het overstimulering van de white veins. Een bekende Green Vein soort is de Green Malay.

Hoe werkt kratom?

Kratom bevat dus alkaloïden, waarvan mitragynine vermoedelijk de belangrijkste effecten veroorzaakt. Mitragynine is een opiaat-agonist, wat betekent dat het effect heeft op je opiaat-receptoren in je hersenen. Deze receptoren beïnvloeden je humeur en angst. Mitragynine bindt zich aan deze receptoren , waardoor het je een euforisch gevoel geeft. Ook verbetert het je humeur! De effecten zijn binnen een half uur merkbaar, en houden zo’n 2 tot 4 uur aan.

Hoe gebruik je kratom?

Kratom innemen kan op een aantal verschillende manieren. Je kan eventueel de bladeren kauwen, roken of er thee van zetten. De makkelijkste manier om kratom te gebruiken is waarschijnlijk om er gewoon thee van te zetten. Gebruikers rapporteren dat een dosis van 3-5 gram kratom poeder goed werkt.

Dosering van kratom

Het gewenste effect hang voornamelijk af van de hoeveelheid kratom die je gebruikt. Omdat kratom bij iedereen anders werkt, zal je jezelf naar jouw persoonlijke, perfecte dosering moeten werken.

 • 1-2 gram: Een zeer mild effect
 • 2-4 gram: Een redelijk effect
 • 4-6 gram: Een normale dosering voor de gemiddelde gebruiker
 • 6-9 gram: Een sterk effect
 • 9+ gram: Een zeer sterk effect
 1. Giet 375ml water in de pan (je kunt eventueel het sap van een hele citroen toevoegen, dit beschermt de alkaloïden).
 2. Laat het water sudderen en voeg nu je afgewogen hoeveelheid kratom poeder toe.
 3. Roer het door elkaar en laat het water nog 15 minuten sudderen.
 4. Haal je pan van het vuur
 5. Plaats de zeef over je beker en giet hier voorzichtig je thee doorheen. Hiermee zou je alle poeders op moeten vangen zodat je thee helder is en vrij van bezinksel.
 6. Voeg eventueel smaakmakers toe.