Kruiden

Psychotria Viridis – Chacruna

Deze plant, de Psychotria Viridis, is een ingrediënt van het bekende Ayahuasca uit het Amazonegebied. Deze plant, ook wel Chacruna genoemd, bevat een hoe concentratie van het visionaire tryptamine DMT.

Tryptamine is een stof die in afgeleide, gesynthetiseerde vorm tot hallucinerende drugs zoals LSD wordt verwerkt. Tryptamine komt ook voor in natuurlijke vorm en vormt bijvoorbeeld de hallucinogenen DMT en psilocybine.

Wat is Chacruna?

Deze kleine boom groeit in de warme gebieden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Chacruna behoort tot de Rubiaceace-familie. Het is een plantstruik die tot een hoogte van 5 meter kan groeien. De bladeren zelf zijn zo’n 5 tot 15 centimeter lang, dit is dan ook het deel van de boom dat de psychoactieve stoffen bevat.

De naam Chacruna is afkomstig van het woord “chaqruy”, een werkwoord dat “mengen” betekent. Dit verwijst naar het traditionele gebruik van deze bladeren, namelijk het maken van de psychedelische drank Ayahuasca. Sjamanen van verschillende stammen mengen chacruna en Banisteriopsis caapi om een ​​brouwsel te creëren dat spirituele visies opwekte.  In Europa en wat andere gebieden van de wereld wordt Chacruna ook vaker gebruikt. Dit komt door de psychedelische effecten van de plant.

Hoe gebruik je Chacruna?

In de meeste recepten wordt 25 gram als een lage, 50 gram als een normale en 75 gram als een hoge dosering beschouwd. De bladeren worden enkele uren op een laag vuurtje  gekookt. Sommige mensen maken twee of meer infusies van hetzelfde plantmateriaal en voegen deze later samen, waarna de totale vloeistof tot een kleinere, makkelijk in te nemen hoeveelheid gecondenseerd wordt.

Als je één wil worden met de wereld, dan is Ayahuasca het middel dat je zoekt! Gebruikers rapporteren een zeer hoge mate van abstract denken en hebben een gevoel van eenheid. Een van de redenen waarom gebruikers Ayahuasca nemen, is om een onderdrukking van het ego na te streven. De consumptie van Chacruna wordt over het algemeen beschouwd als een spirituele ervaring. Gebruikers voelen zich na de trip gelukkiger, creatiever en meer één met hun gedachten. Er zijn ook meldingen van personen die zich na afloop minder goed voelen. Wat zij voelen is vooral angst.

Een bekend effect van Ayahuasca is de sterke mate van een verhoogd bewustzijn in de weken na het gebruik van dit middel. Deze ‘mindfulness’ wordt gezien als een therapeutisch effect dat wordt nagestreefd voor de psychische gezondheid.

Gebruikers raden aan om Ayahuasca in een kalme, ontspannende omgeving in te nemen zonder al te veel externe prikkels.

Interesse in Chacruna? Klik hier!