Kruiden

Wat is Mulungu? Waar is Mulungu goed voor?

Mulungu is een boom die oorspronkelijk in Brazilië, Peru en andere tropische regio’s in Zuid-Amerika voorkomt. Gewoonlijk groeit mulungu in natte gebieden, met name in moerassen en langs rivieroevers. Het is een opvallende boom met oranje, koraalachtige bloemen en een hoogte van tussen de 10 en 14 meter. Hiermee is het een indrukwekkend grote boom en is ook nog eens prachtig om te zien. De schors en wortel van de boom worden door inheemse stammen al vele jaren gebruikt om ontspanning te bevorderen en een staat van rust te bereiken. Als je er nog nooit van hebt gehoord, dan ben je niet de enige! Naast dat het in een klein aantal voedingssupplementen wordt verwerkt, heeft mulungu-schors in de Westerse wereld niet veel aandacht gekregen van het grote publiek. Toch beginnen steeds meer personen de voordelen en effecten van mulungu in te zien. Niet alleen heeft het stemmingsbevorderende effecten, maar het ondersteunt ook een gezond slaappatroon.

Helpt bij angst & stress

Last van stress en angst? Dan kan mulungu helpen! Mulungu heeft een uitstekende helende werking. Het verminderd het stressniveau en verbeterd de gemoedstoestand. Verschillende onderzoeken tonen aan dat mulungu veelbelovend is in de behandeling van angst. Een studie gepubliceerd in het Journal of Pharmacy & Pharmacology bijvoorbeeld, vond dat extracten van mulungu-schors angst bij muizen verminderde door het centrale zenuwstelsel te beïnvloeden. Bovendien bleek uit een onderzoek uit Biological & Pharmaceutical Bulletin uit 2003 dat ratten die werden behandeld met mulungu-extract, een afname in angst vertoonden.

Vermindert pijn

Een studie uit 2003 wijst uit dat mulungu kan helpen pijn te verminderen. In tests op muizen kwamen de auteurs van de studie erachter dat mulungu-extract kan werken als een antinociceptivum, een stof die de gevoeligheid van het lichaam voor pijnlijke stimuli vermindert. Er is zelfs initieel bewijs dat suggereert dat het kruid ook nuttig kan zijn bij de behandeling van diverse aandoeningen, zoals epilepsie, bronchitis, hepatitis, gingivitis of leverziekte.

Verbetert de stemming

Eén van de belangrijkste effecten van mulungu is dat het kan resulteren in een sterk fysiek gevoel van welzijn. Het maakt je blij en gelukkig. Het effect wordt omschreven als een zeer aangename warmte en tinteling in het lichaam. Het is deze aangename sensatie die zelfs uiteindelijk werkt als een eetlustremmer. Daarnaast werkt het ook kalmerend, iets wat op zich al de stemming verbetert. 

Hoe te gebruiken?

We raden aan twee volle theelepels in 250ml kokend water op te lossen. Het mengsel laat je vervolgens zo’n 20 minuten staan; zeef het door een filter voordat je het opdrinkt.

Ook hebben we Mulungu extracten beschikbaar op onze website. Klik hier om het product te bekijken! Voor een kalmerend effect, 1 druppel onder de tong. 3 à 5 druppels onder de tong zorgen voor een goede nachtrust. Let wel op dat bij een lage bloeddruk of gebruik van bloeddruk verlagende medicijnen mulungu slechts met mate dient te gebruiken.

Interesse in Mulungu? Klik hier!