Niet gecategoriseerd

Wat is een bong en hoe gebruik je deze?

Wat is een bong?

Een bong wordt gebruikt om wiet of hasj mee te roken. De bong stamt af van de waterpijp die afkomstig is uit het midden-oosten. Met een bong hasj of wiet roken gaat, uiteraard, op een hele andere manier dan het roken door middel van een jointje of in een gewoon pijpje. Een bong is dus een waterpijp, maar is totaal anders dan een shisha. Bovendien krijg je met een bong veel meer rook binnen dan met bijvoorbeeld een joint.

Het grootste verschil tussen een bong en een gewone waterpijp is de dikte van de buis waardoor gerookt wordt. Deze is bij een bong extra groot om veel rook te kunnen bevatten. De meeste mensen die dit proberen krijgen een hoestbui, zelfs mensen die al jaren roken. Dit komt doordat de rook in de keel blijft hangen waardoor de stembanden geïrriteerd raken.

Hoe gebruik je een bong?

Stap 1: Vul de bong met water

Giet het water in de bovenkant van de cilindervormige pijp waar je ook de rook uit inhaleert.

Als er te veel water in je bong zit, zal het naar boven spetteren en in je mond terechtkomen. Probeer dit te voorkomen! Water van een bong kan erg vies zijn als het in je gezicht spettert. Veel bongs hebben een zogenaamd klapgat, de kickhole. Daar kan bij te veel water in de bong, ook water uitkomen. Het is dus even goed kijken wat bij jouw bong de beste hoeveelheid water is.

Doe ook eventueel ijs in de bong om de rook die omhoog komt te verkoelen. Volgens sommige gebruikers voelt de rook tijdens het inhaleren daardoor wat zachter.

Bij deze bong zie je in het midden driehoekjes. Dat betekent dat je in deze bong ijs kunt doen! Het ijs blijft op de driehoekjes liggen.

Stap 2: Vul de bowl met hasj, wiet, of iets anders wat je wil gaan roken

Stop als eerste een gaasje in de bowl. Dit voorkomt dat stukjes gemalen wiet in de bong vallen. Gebruik je geen gaasje? Dan is het verstandig om grotere stukjes gemalen cannabis op de bodem te leggen, net boven het gaatje.

Stop vervolgens wat gemalen wiet losjes in de bowl. Het beste is om de bowl bijna helemaal te vullen, maar zorg ervoor dat het losjes in de bowl zit. Als je echt hard moet zuigen, heb je het te veel aangedrukt.

Stap 3: Plaats je mond aan de binnenkant, niet aan de buitenkant, van de opening van het grote uiteinde van het mondstuk, zodat de pijp goed wordt afgesloten.

Zet de bong aan je mond, zodanig dat je lippen aan de binnenkant van het mondstuk zitten. De opening van de bong dient hierdoor volledig afgesloten te worden. 

De diameter van het mondstuk is voor een groot deel bepalend hoe prettig een bong aan je mond voelt. Hoe breder de opening, des te eenvoudiger is het om de opening van de bong rondom je mond en lippen te krijgen. Is de opening heel smal, dan werkt dat ook wel, alleen maak je dan met je lippen een smaller tuitje om er in te passen.

Stap 4: Doe je vinger op het carb gaatje. 

Bij sommige bongs zit er een gaatje aan de zijkant. Als je uit zo’n soort waterpijp rookt, doe je vinger dan op dit carb gaatje voordat je je rookwaar aansteekt. Sommige bongs hebben geen kick hole, carb hole of klapgat, hoe het noemen wil. In dat geval dient de losse bowl als het effect van een kickhole.

Stap 5: Steek je rookwaar aan terwijl je inhaleert. 

Houd een aansteker bij je rookwaar, terwijl je door je mond inhaleert met je lippen aan de binnenkant van het mondstuk. Je kunt het vuur doven zodra het rookwaar rood begint te gloeien.

Stap 6: Zuig krachtig totdat de bong zich vult met rook. 

Je kunt zo veel of zo weinig rook inhaleren als je wilt. Als het de eerste keer is dat je een bong rookt, probeer de bong dan maar tot de helft met rook te vullen.

Stap 7: Rook nog niet op? Zet je hand op de opening van de bong.

Als de rook nog niet op is en je wil even pauzeren om zo verder te roken of de bong door te geven aan een ander, zet dan je hand op het mondstuk, om te voorkomen dat de rook uit de bong ontsnapt.

Stap 8: Haal je vinger van de kick-hole.

Haal je vinger van de kick-hole zodra je in één teug versnelt de overgebleven rook in uit de bong wil inhaleren. Door je vinger van het gaatje te halen, zuig je op die manier extra lucht door de bong naar binnen, wat een veel sterkere aanzuig-kracht heeft dan de lucht door het water via de down pipe. Door dit in een iets eerder stadium te doen, als de bong nog vol dikke rook zit, krijg je een extra grote hoeveelheid rook binnen, wat natuurlijk zeer effectief is om in één klap stoned te worden. 

Als je geen kick hole hebt, dan bereik je hetzelfde effect door de bowl op te tillen.

Stap 9: Houd de rook een aantal seconden in je longen en adem dan helemaal uit.

Interesse in een bong? Klik hier!